Anunțuri pe site

Curs Etică și Integritate Academică

Curs Etică și Integritate Academică

de către Sorin Hostiuc-
Număr de răspunsuri: 0

Va începe în data de 26.11.2020, ora 18.00. Link-ul de acces se va regăsi în modulul de Etică și Integritate Academică și va fi trimis către șeful de serie înainte de începerea sa. 

Structura Modulului este următoarea:

  • Curs 1. Norme de bună practică în publicarea științifică. Legislație. Dreptul de autor. Noțiuni de bază de scientometrie mai frecvent utilizate în medicina dentară (ISI, Indice Hirsch, Factor de impact)
  • Curs 2. Cerințe uniforme pentru lucrări științifice (autori, etica cercetării, conflict de interese, confidențialitatea și protecția datelor, politică editorială, pregătirea manuscrisului). Modalități de citare. Automatizarea referențierii în lucrări științifice (Endnote, Mendeley, Paperpile, Zotero, cu avantaje și dezavantaje ale fiecărui sistem, inclusiv sisteme de operare suportate, tipuri de documente suportate, extracție metadata din lucrări științifice)
  • Curs 3. Secretul profesional, securitatea datelor, punerea la dispoziție a datelor brute ale cercetării, consimțământul informat al subiecților și comisii de etică
  • Curs 4. Abateri de la normele de bună practică în publicarea științifică: plagiat, autoplagiat, abateri privind modul de citare, probleme legate de autoratul științific
  • Curs 5. Abateri în procesul de peer-review, fabricarea datelor, manipulări foto
  • Curs 6. Interferențe în studiile biomedicale ce pot duce la interpretarea eronată a datelor și la abateri de la normele de bună practică (interferențe în analizarea literaturii de specialitate, în selectarea lotului de studiu, în inițierea studiului clinic, în măsurarea expunerilor sau a rezultatelor, în interpretarea rezultatelor)
  • Curs 7. Identificarea manipulării datelor statistice și a indicatorilor scientometrici

 În cazul în care există persoane ce doresc să audieze cursul, în afara cursanților deja înscriși, o pot face cu o solicitare pe emailul sorin. hostiuc  @ umfcd.ro, cu precizarea că este necesar un cont de gmail pentru a participa la cursuri (platformă Google Meet)